Ultima ora de la guvernul britanic: studentii din UE vor primi ajutor pentru taxa de scolarizare si dupa BREXIT

2 iul. 2018 admin 25995 views
Ultima ora de la guvernul britanic: studentii din UE vor primi ajutor pentru taxa de scolarizare si dupa BREXIT

Guvernul britanic a anuntat luni, 2 iulie, ca studentii din Uniunea Europeana care invata la universitati din UK vor beneficia in continuare de acelasi tratament ca si studentii englezi si dupa BREXIT.

Damian Hinds, secretar la Ministerul Educatiei, afirma ca, incepand cu toamna lui 2019,  studentii din Uniunea Europeana vor plati aceeasi taxa de scolarizare ca si studentii englezi, iar accesul la sustinerea financiara va ramane neschimbat. Aceasta situatie va fi valabila pe toata perioada studiilor, asigura  Damian Hinds.

Guvernul scotian a facut aceeasi declaratie referitoare la studentii din Uniunea Europeana care incep studiile la universitatile din Scotia, din august 2019, acestia fiind in continuare scutiti de taxa de scolarizare.

IntegralEdu: “Nicio o grija pentru tinerii romani care vor sa studieze in Marea Britanie”

“Declaratia ministrului britanic vine sa linisteasca apele in sectorul educatiei si in randul tinerilor care vor sa studieze la universitati din Marea Britanie. Tinerii romani care doresc sa acceseze sistemul educational britanic vor beneficia de aceleasi conditii ca pana acum, chiar si dupa momentul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Declaratia oficialului britanic era asteptata de miile de tineri care pleaca anual la studii in afara tarii, iar momentul este bine ales pentru ca cei care au de gand sa urmeze acest traseu universitar, sa poata sa isi faca o proiectie sigura pentru urmatorii ani”, declara Ana Maria Papp, Manager Departament Universitati, IntegralEdu.

 

Decizia anuntata vine si in sprijinul univeristatilor britanice, care nu mai au de ce sa isi faca griji in legatura cu numarul studentilor si a finantarilor. Din punct de vedere politic, acesta poate fi vazut si ca un gest de conciliere, inaintea inceperii negocierilor cu Uniunea Europeana, avand in vedere ca universitatile britanice spera sa mentina accesul la o finantare de 100 miliarde de euro, din fonduri UE.

 

Damian Hinds a repetat si promisiunea primului ministru ca taxele de scolarizare din Anglia vor fi inghetate la 9.250 de lire sterline, in timp ce se efectueaza o revizuire. Dar rata dobanzii la taxe va continua sa creasca in toamna la 6,3%.

 

In prezent, in Marea Britanie sunt aproximativ 135.000 de studenti din Uniunea Europeana, iar conducerile universitatilor britanice au cerut recent "clarificarea urgenta" cu privire la statutul studentilor din UE care ar putea candida pentru cursuri incepand din toamna anului 2019.

 

Top 10 universitati din Marea Britanie cu cea mai mare proportie de studenti din UE

1.       University of Aberdeen

2.       London School of Economics

3.       Imperial College London

4.       Queen Margaret University, Edinburgh

5.       School of Oriental and African Studies, London

6.       University of the Arts, London

7.       University of Cambridge

8.       University of Essex

9.       King's College London

10.  Edinburgh Napier si University College London

 

Pentru mai multe informatii despre cum poti aplica pentru a studia in Marea Britanie, care sunt universitatile si programele de studiu oferite sau cum poti accesa Student Loan, consulta un reprezentat IntegralEdu.

2 iul. 2018 admin 25995 views