De ce este nevoie de orientare in cariera si ce trebuie sa faci pentru a-ti alege profesia potrivita?

De ce este nevoie de orientare in cariera si ce trebuie sa faci pentru a-ti alege profesia potrivita?

Viitorul iti da fiori. Momentele marilor decizii se apropie si inca nu ai claritatea pe care sperai sa o ai, cu privire la studii si la viitoarea ta cariera. Sau poate ca o ai, dar simti nevoia de validare si de o indrumare specializata. Nu e nimic in neregula cu acest lucru, iti garantam. Zi de zi ne trec pragul (fizic sau virtual) tineri ca tine. Pentru ca viitorul este incert, iar schimbarea e cuvantul cheie in aceasta ecuatie. 

Insa exista instrumente si specialisti care te ghideaza in procesul de clarificare. Testele de orientare in cariera utilizate de consultantii Integraledu sunt dezvoltate de MyFutureChoice, in zeci de ani de practica, incepand cu anul 1986.

Este esential ca tinerii sa invete despre ei insisi, despre lumea profesionala si despre relatia dintre acestea doua. Iar testele de orientare profesionala MyFutureChoice se inscriu in acest proces. 

 

Cu ce te ajuta un test de orientare in cariera?
 

Poti spune ca ai luat o decizie corecta doar atunci cand ai deschiderea necesara sa iti cunosti optiunile, iar la cat de variata si dinamica este lumea profesionala, va fi o adevarata munca de explorare. 
 
Atata timp cat vei reusi sa-ti identifici abilitatile si interesele reale si sa le impaci, iti va fi mult mai usor sa faci alegerile necesare, si o vei face intr-un mod asumat.
 
Iata o lista de motive pentru care este absolut necesar sa-ti incepi planificarea viitorului cu un test de orientare profesionala MyFutureChoice
 
 • Iti definesti propriile interese si hobby-uri;
 • Iti clarifici seturile de abilitati si punctele forte, din perspectiva aptitudinala;
 • Descoperi o vasta lume a domeniilor de studiu actuale, ce implica fiecare si ce parcurs profesional poti avea, prin platforma WORKBRIEF, care cuprinde descrierea a peste 400 de job-uri
 • Afli ce abilitati sunt necesare pentru fiecare domeniu de interes;
 • Obtii informatii legate de metodele si mijloacele de dezvoltare a abilitatilor specifice unui anumit domeniu de studiu si unui parcurs profesional de succes;
 • Identifici rutele profesionale posibile pe domeniile de interes ale tale, prin accesul la informatii despre mediul de lucru, angajatori si alte  informatii obiective; 
 • Iti scoti la iveala punctele slabe si punctele forte, acesta fiind momentul de construire a unui plan de actiune, pe termen lung;
 • Iti validezi abilitatile, interesele, valorile si planul de actiune pe care poate deja l-ai gandit;
 • Iti largesti orizonturile cu privire la optiunile de studiu si de cariera pe care le poti pune pe lista personala;
 • Obtii acces permanent la portalul online dedicat studentilor
 • Poti viziona materiale video relationate cu peste 50 de domenii de cariera;
 • Acces la noua sectiune  online de planificare interactiva si de gestionare a cercetarii, intr-un singur loc;
 • In urma sustinerii testului, vei primi un raport care va ramane disponibil online, in contul tau, si pe care il poti descarca in format pdf;
 • Ai parte de 2 sedinte de lucru cu un consultant specializat Integraledu
   

 

 


In ce consta un astfel de test de orientare profesionala?


Testele MyFutureChoice combina instrumente de autocunoastere, dar si de evaluare a aptitudinilor dobandite pana in acel moment, a motivatiilor interne, a valorilor si intereselor reale, corelate cu domenii de studiu care conduc spre anumite medii profesionale. 

La toate acestea se adauga accesul la platforma WORKBRIEF care iti pune la dispozitie numeroase materiale si informatii, cuprinzand descrieri aprofundate a peste 400 de job-uri, care te vor ghida spre decizii inspirate pentru viitorul tau. 

Iar aspectul cel mai important este ca ai parte de indrumarea unui consultant Integraledu dedicat tie

 

 

Ce tipuri de teste MyFutureChoice exista?


Ai acces la o serie de teste cu structuri diferite, in functie de nevoile de clarificare pe care le ai si de varsta. De-a lungul procesului de orientare in cariera nu vei fi singur, ci vei primi indrumarea specializata a unui consultant Integraledu dedicat tie
 

MyUniChoice  (clasa a 12-a)


Prin cele 150 de intrebari cuprinse in acest test, iti sunt analizate interesele, in combinatie cu situatia ta academica actuala si cu materiile pe care intentionezi sa le aprofundezi sau sa le sustii la examenul de Bacalaureat. 

In functie de raspunsurile tale, iti sunt cautate cele mai potrivite cursuri, din cele peste 60 000 de optiuni oferite in cadrul a peste 800 de institutii din Europa si Canada, in limba engleza. Afla mai multe despre acest test de orientare profesionala de aici

In plus, vei avea acces la platforma Degree Course Description care iti ofera o perspectiva aprofundata despre ce inseamna studierea unui anumit domeniu, vei primi recomandari de lectura, trimiteri catre website-uri cu informatii pretioase si o lista cu abilitatile necesare unui parcurs de succes in domeniul respectiv. 

Acestea sunt niste mostre de informatii de pe platforma, cat sa-ti faci o idee:

                 

 

                                                    
 

 

MyCareerChoices (14-17 ani)


Acest test de orientare vocationala cuprinde un set de 300 de intrebari axate pe definirea intereselor si seturilor de abilitati pe care le ai. Corelarea se face cu peste 50 de domenii de activitate. Raspunsurile tale sunt analizate si se genereaza automat un raport personalizat care indica nivelul de compatibilitate al tau cu anumite optiuni de cariera. Este un raport stufos si plin de informatii detaliate. 

Vei fi incurajat sa utilizezi platforma pentru a continua explorarea optiunilor de cariera si sa iti construiesti un plan de actiune. Vezi mai multe informatii aici.  

 

MyCareerPath (14-18 ani)

Aceasta este o forma de evaluare aprofundata a profilului tau si cuprinde un set de 300 de intrebari, la care se adauga o serie de 8 teste de evaluare a aptitudinilor tale, acestea fiind:
 
⦁ Numerical reasoning
⦁ Verbal reasoning
⦁ Abstract Reasoning
⦁ 2D Reasoning 
⦁ 3D Spatial Reasoning
⦁ Arithmetic Calculation
⦁ Working quickly & accurately
⦁ Spelling 


Vei vedea ce asocieri poti face intre interesele, aptitudinile tale evaluate obiectiv si optiunile de studiu si de cariera. Mai mult, vei afla cum iti poti maximiza potentialul pentru un parcurs de succes. 

Afla mai multe informatii despre acest test aici.  

 

Care este momentul potrivit pentru sustinerea unui test de orientare in cariera?

 
 • ​Atunci cand nu ai idee ce doresti sa faci cu viata ta

Un astfel de test te ajuta sa faci lumina printre optiunile vaste de studiu si de cariera, tinand cont de abilitatile, de interesele si de motivatia ta interna. Ai acces la resurse bogate de informare, ai ocazia sa te validezi si sa iti dai un imbold in construirea unui plan de actiune pe termen lung. 
Este important sa retii ca un test de orientare vocationala iti ofera ghidaj in procesul de clarificare, insa nu iti furnizeaza raspunsuri definitive despre ce poti face cu viitorul tau.  
 

 • Atunci cand vrei sa-ti clarifici punctele forte si punctele slabe, corelate cu anumite domenii de studiu si de cariera

Evaluarile sunt esentiale in procesul de autocunoastere, pentru ca acestea scot la iveala detalii pe care nu le-ai constientizat sau pentru care aveai nevoie de o validare in plus, prin instrumente psihometrice. Astfel, poti vedea ce trebuie sa mai imbunatatesti la tine pentru a-ti maximiza potentialul si pentru a-ti intari increderea in fortele proprii. 

 

 • Testele sunt adaptate in functie de grupe de varsta si de tipurile de nevoi

Informatii despre acestea, gasesti in descrierile testelor de mai sus.

 

 • Atunci cand vrei sa-ti definesti mai clar abilitatile si interesele 

Testele de orientare vocationala MyFutureChoice iti pot releva aspecte de care erai constient/a intr-o anumita masura si altele pe care nu le intuiai deloc inainte. Iti ofera o perspectiva aprofundata asupra acestora si ti se ofera acces la resurse generoase de informare cu privire la specializarile pe care le poti alege la universitate, la posibile tipuri de cariera si la cum iti poti dezvolta abilitati noi de care vei avea nevoie. 

 

Indiferent de deciziile pe care le iei cu privire la studiile universitare sau la viitoarea profesie, este important sa te mentii adaptabil si sa te perfectionezi in permanenta. Peisajul profesional este intr-o continua remodelare, in acelasi ritm cu dezvoltarea tehnologiei si a formelor de inteligenta artificiala. 

Conform rapoartelor realizate de World Economic Forum, 50% dintre angajati vor avea nevoie de recalificare, pana in 2025, ca urmare a dezvoltarii accelerate a tehnologiei. 

Insa este important sa tii cont de abilitatile transferabile (soft) care vor fi din ce in ce mai importante in viitoarele medii profesionale. Predictiile legate de abilitati arata astfel

 
 

 

Testimoniale


Hritcu Alessandra-Maria

Testul Centigrade m-a ajutat foarte mult sa imi dau seama de viitorul meu si sa imi constientizez calitatile pentru ca desi eram intr-o perioada in care oscilam intre artele teatrale si dreptul, testul mi-a aratat ca am o compatibilitate foarte mare cu ambele domenii. Din momentul acela mi-a fost foarte usor sa iau decizia finala. Evaluarea aceasta a fost extrem de clara si practica si m-a bucurat extrem de mult rezultatul ei final.

 

Ramona Nicole Nacu

Testul MyChareerChoice m-a ajutat sa imi descopar punctele tari si punctele slabe in privinta abilitatilor mele. Asta m-a ajutat foarte mult deoarece acum stiu ce abilitati trebuie sa imi imbunatatesc. De asemenea, m-a ajutat sa descopar cu ce domenii ma potrivesc cel mai bine cand vine vorba de joburi. Deci prin urmare, m-a ajutat sa ma decid ce curs doresc sa urmez mai departe la facultate si potentialele joburi pe care le-as avea.


 

Pentru programari sau intrebari ne puteti contacta astfel:

 • Bucuresti: Diana Moisa - dmoisa@integraledu.ro / 021 311 0572
 • Constanta: Eliza Iosif - eiosif@integraledu.ro / 0737 069 006
 • Craiova: Alina Drinceanu - alina@integraledu.ro / 0251 453 758
 • Galati: Bianca Coropceanu - bcoropceanu@integraledu.ro / 0372 760 344
 • Iasi: Georgiana Vieru - GVieru@integraledu.ro / 0232 709 500
 • Timisoara: Maria Balu - oana@integraledu.ro / 0256 493 930
   

Pentru profesori: 

IntegralEdu organizeaza Centre de Testare pentru testele de orientare profesionala MyFutureChoice in licee si scoli.
Pentru mai multe informatii legate de testari si despre cum le putem organiza impreuna pentru elevii dumneavoastra,
contactati-ne la numarul de telefon 0733 069 068
- Alexandra Badescu, Head of New Business 

 


Urmareste-ne si pe:
 YouTube       Instagram      Facebook

 

Citeste si