Elvetia

Elvetia
Studii in Elvetia

Sistemul de invatamant din Elvetia este unul dintre cele mai prestigioase si exclusiviste din lume. Siguranta si calitatea vietii, diversitatea culturala si lingvistica precum si pozitia centrala pe care o detine in cadrul continentului European, fac din Elvetia una dintre cele mai atractive destinatii pentru cei interesati sa dezvolte o cariera in industria turistica si hoteliera internationala.

Responsabilitatea pentru educatie apartine celor 26 de de cantoane. Prin urmare, sistemele si programele scolare variaza de la un canton la altul. Diferentele cele mai pronuntate se observa in studiul limbilor straine. In Elvetia exista patru limbi oficiale: germana, in nordul si centrul tarii (64%), franceza, in vest (19%), italiana in sud (8%), reto-romana (1%). In functie de cantonul in care se afla o universitate, putem vorbi despre programe cu predare in limba germana, franceza, italiana sau engleza.

Elvetia are un sistem educational destul de divers si respecta acordul de la Bologna (180 ECTS (Bachelor) – adica 3 ani de studii universitare – 90-120 ECTS (Master) – adica 1 si ½ sau 2 ani de studii de master, iar durata doctoratului depinde de la universitate la universitate si de la un curs la altul). In schimb, programul de masterat in Stiinte Aplicate, care dureaza doar un an, nu iti ofera posibilitatea continuarii studiilor catre un doctorat.

In ceea ce priveste invatamantul universitar, Elvetia ofera o gama larga de domenii de studiu. Se poate face o distinctie intre

  • educatia generala
  • educatia profesionala (iar aceasta se imparte in 2 tipuri de universitati)
  • stiinte aplicate
  • scoli tehnice superioare

Universitatile de stiinte aplicate ofera educatie profesionala la nivel academic in domenii ca: Technology, Hospitality, Tourism, Economy, Agriculture, Health, Social Services sau Arts.

Scolile tehnice superioare ofera calificari profesionale universitare si postunversitare in domenii ca: Teology, Law, Criminology, Economy, Politics, Medicine, Pharmacy, Health, Social Sciences, Literature, Informatics, History and Archaeology, Architecture, Telecomunications, Sports sau Hospitality. Acestea din urma sunt sustinute in mare parte de consortiile profesionale care sunt responsabile de stabilirea si validarea examinarilor.

Taxe de studiu

Contributii pe semestru pentru institutiile de stat:

  • Taxe de studiu: 1000 - 8000 CHF

Contributii pe semestru pentru institutiile private:

  • Taxe de studiu: 11000 CHF – 14950 CHF

*la care se adauga cazarea si masa

Metode de finantare

Contactați ambasada sau biroul elvețian din țara de origine pentru a afirma dacă sunteți calificat să obțineți un grant. Unele colegii / universități din Elveția oferă un grant studenților internaționali, puteți beneficia de burse de la 9,200 EUR la 13,700 EUR, accesibile doar pentru un an. În unele colegii, puteți solicita un împrumut fără dobândă de până la 11,000 EUR în fiecare an, care ascunde la 40% din cheltuielile și cheltuielile de trai.

Citeste si