Olanda

Olanda
Studii in Olanda

Olanda se numara printre tarile preferate de studentii romani si ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste calitatea invatamantului universitar si postuniversitar. Totodata, Olanda ofera cea mai variata gama de cursuri de licenta si master in limba engleza, 95% din olandezi vorbind limba engleza fluent. De la an la an universitatile din Olanda adauga programe noi de licenta ,programe din ce in ce mai inovative punand totodata accent si pe dezvoltarea cat mai "ECO" a societatii.

Universitatile din Olanda sunt de doua tipuri: 

  • Universitati de cercetare.
  • Universitati de stiinte aplicate.

La universitatile teoretice, cercetarea stiintifica face parte din programa fiecarui student. Se pune accent pe domeniile teoretice, ca de exemplu matematica, biologie, fizica si chimie si a aplicatiilor lor in viata de zi cu zi. Abilitatile celor care termina o astfel de universitate sunt foarte apreciate de angajatori, deoarece ofera absolventilor o mai mare adaptabilitate pe piata muncii. Studiile universitare au durata de 3 ani, iar cele de master de 2 ani.

Universitatile de Stiinte Aplicate au o orientare practica, punand accent pe pregatirea profesionala a studentilor in diferite domenii, precum afaceri, IT, arte etc. Programul de studii universitare are durata de 4 ani, incluzand si un an de practica. Dupa absolvire, studentii isi gasesc cu usurinta un loc de munca, avand deja experienta in domeniul ales.

 

Taxe de studii

Taxe de studiu in Olanda: 

  • 1.041 € / an pentru cei care intra pentru prima data in anul 1 si 2.083 € /an pentru programele de licenta (toate universitatile) si master (doar cele de cercetare)
  • 12.000 – 21.000  € / program pentru masterate (universitati de stiinte aplicate)

 

Metode de finantare

In Olanda, guvernul ii poate ajute pe studentii din Uniunea Europeana cu mai multe tipuri de imprumut:

Optiunea 1: imprumut cu taxa
Toti studentii SEE sunt eligibili sa primeasca un imprumut care are valoarea taxei anuale de scolarizare (± 2000 EUR). Pentru obtinerea acestuia nu exista cerinte speciale si se poate solicita la sosirea in Olanda, iar studentul NU are nevoie sa aiba un loc de munca legal de 56 de ore pe luna. Pentru detalii accesati www.duo.nl.

Optiunea 2: Imprumut de studiu
Toti studentii SEE sunt eligibili sa aplice pentru un imprumut de studiu; aceasta este o suma lunara de bani pe care studentul o poate imprumuta de la guvernul olandez (maximul este in jur de 900 EUR pe luna). Principalele cerinte pentru obtinerea acestuia este ca studentul sa aiba un loc de munca legal de cel putin 56 de ore pe luna si sa fie inscris la un program oficial de licenta sau master. Rata dobanzii nu va depasi niciodata nivelul de 4%, in prezent acesta fiind de 0%. Imprumutul complet trebuie platit in maxim 35 de ani de la absolvire. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web www.duo.nl.

Optiunea 3: Subventie de studiu
Un student care a solicitat optiunea 2 poate, de asemenea, sa solicite o subventie suplimentara de studiu. Aceasta este in prezent de ± 300 € pe luna si nu trebuie sa fie rambursata, cu conditia ca studentul sa finalizeze studiile in termen de 10 ani. Deoarece subventia este legata de imprumutul de studiu (optiunea 2), studentul trebuie sa aiba, de asemenea, un loc de munca legal de cel putin 56 de ore pe luna. O alta cerinta este ca venitul anual al parintilor elevului (ambele salarii in total) sa nu depaseasca 30.000 € - 40.000 € (acest lucru s-ar putea schimba)! Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web www.duo.nl.

Optiunea 4: OV-chipkaart: cardul pe care un student il poate obtine gratuit pentru utilizarea transportului public. 
Un student care a obtinut optiunile 2 si 3 poate, de asemenea, sa aplice pentru cardul "OV Chipkaart". Studentul trebuie sa lucreze cel putin 56 de ore pe luna, varsta sa fie sub 30 de ani, iar acesta sa absolve in termen de 10 ani (in caz contrar costurile de calatorie vor trebui rambursate).

 

Nota importanta: Pentru toate optiunile de finantare pe durata studiilor, studentul trebuie sa aplice din nou la finalul anului academic.

Pentru mai multe detalii in privinta metodelor de finantare in Olanda, te rugam sa contactezi un consultant IntegralEdu.

 

Cazare

Atunci cand decizi sa pleci la studii in strainatate, trebuie sa iei in considerare o multime de factori importanti care se vor resimti atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Insa, pe langa taxele de studiu, costurile de cazare sunt urmatoarea prioritate pe lista. Dar care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre cazare in cele mai cautate destinatii de studiu?

Afla mai multe detalii despre cazarea in Olanda.

Citeste si