Meserii si studii in Ecology/Recycling/Environment/Rural or Nature Management

31 oct. 2019 admin 911 views
Meserii si studii in Ecology/Recycling/Environment/Rural or Nature Management

Pasionat de ecologie, mediu, de geografie, geologie, agricultura, vrei sa pui umarul si sa gasesti solutii pentru conservarea mediului, pentru reciclare, pentru dezvoltarea armonioasa a tot ceea ce ne inconjoara? Ti-am pregatit o lista cu cateva exemple de ocupatii poate mai putin cunoscute sau cel putin nu atat de populare precum avocatura sau marketingul, dar care de fapt pot schimba lumea si tot ce este in jurul nostru. Pentru fiecare dintre ele, vei vedea si cateva dintre lucrurile pe care le-ai putea face ca specialist in domeniu.

Orientativ, vei vedea si care sunt salariile de inceput (dupa absolvirea studiilor) si pentru cei cu experienta, la nivel international. La final ti-am pregatit si cateva exemple de programe de licenta si master in aceste domenii si universitatile unde le poti studia.

Landscape Architect

In calitate de arhitect peisagist, ai lucra pentru conservarea peisajului si mediului natural si in ecologie, creand in acelasi timp planuri si design-uri atractive pentru proiecte de constructii, drumuri, parcuri, zone de joaca, birouri sau cladiri industriale. Te-ai putea specializa in problemele din mediul rural sau te-ai putea concentra pe proiecte urbane.

Ocupatii conexe / alternative: countryside/nature conservation officer, environmental consultant, forest/woodland manager, horticultural manager, town planner, civil engineer, architectural technician/technologist, architect.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: conform Landscape Institute, UK, cele mai multe salarii variaza intre £30,000 si £49,999/an.

Town Planner

Lucrand urbanist, munca ta ar fi sa echilibrezi cererea pentru constructii cu terenul disponibil dintr-un oras. Ai fi responsabil pentru mentinerea unui mediu atractiv, care poate sustine in acelasi timp si cerintele populatiei care locuieste acolo. Ar trebui sa lucrezi in colaborare cu conservatori, constructori, fermieri si rezidenti, inainte de a sfatui asupra deciziilor de planificare. Ar trebui sa ai in vedere si evolutiile viitoare si cerintele privind facilitatile, precum si situatia actuala, tinand cont de factori precum proiectarea, managementul deseurilor si de mediu, transportul, reinnoirea urbana si cerintele de angajare sau recreere.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: in sectorul public, salariile anuale incep de la £20.000 - 28.000/an, crescand cu experienta la £30.000 - 45.000/an. Directorii de planificare, sefii de departamente pot castiga intre 40.000 si 80.000 £, cu un salariu mediu de aproximativ £64.000/an.

Geologist/Geoscientist

Ca geolog, ai studia structura, evolutia si dinamica planetei Pamant si a resurselor sale minerale si energetice naturale. Ai cerceta procesele care au modelat Pamantul in istoria sa de 4,54 miliarde de ani, pentru a descoperi lucruri cu revelanta directa pentru societatea moderna. Prin cartografierea distributiei rocilor expuse la suprafata Pamantului, privind modul in care acestea sunt pliate, fracturate si modificate de procesele geologice si determinand varstele si relatiile de camp, poti produce harti si baze de date geologice, care sunt instrumentele de baza in utilizarea resurselor geologice. Vei vedea cum se formeaza resursele de energie, cum ar fi petrolul si gazul, carbunele si uraniul si unde pot fi gasite. Poti fi angajat in explorare si supraveghere pe uscat si pe mare, folosind fotografii aeriene sau prin satelit si masuratori electromagnetice. Daca sunteti specializat in inginerie, poti recomanda cele mai bune locatii pentru constructia de mine, drumuri, cladiri si poduri. In calitate de geolog de mediu, poti oferi sfaturi cu privire la siturile contaminate si la site-urile utilizate pentru eliminarea deseurilor.

O mare parte din absolventii de geologie opteaza pentru un master profesional in Geologia Petrolului, Inginerie Geologica sau Geochimia, in timp ce altii aleg calea doctoratului.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: Pentru tinerii absolventi - £28,000 - £35,000/an, la nivel senior £50,000 sau chiar £80,000 - £130,000/an plus beneficii. Salariile variaza in functie de sectorul de activitate, de business, locatie si de nivelul de calificari.

Agricultural/Land-based Engineer (Inginer agricol / geotehnic)

In calitate de inginer in aceste domenii, poti lucra ca specialist cu tehnologii legate de agricultura sau una dintre industriile conexe, inclusiv silvicultura, inginerie si tehnologie alimentara, energie regenerabila, horticultura si mediu. Acestea sunt industrii puternic mecanizate la nivel international. Te-ai putea astepta sa fii implicat cu: tractoare si masini de cultivat, echipamente de recoltare, prelucrarea culturilor, bunastarea animalelor (manipulare si transport), sisteme de irigare si drenaj, sisteme pentru miscarile de pamant si alte echipamente pentru constructii, constructii de drumuri si poduri, masini forestiere, masini horticole si echipament piscicol.

Ai putea, de asemenea, sa lucrezi in domenii precum field engineering, recuperare de terenuri, drenare si irigare si sisteme utilizate pentru acestea sau gestionarea lantului de aprovizionare ‘de la camp pe masa’. Ai putea combina abilitatile de inginerie tehnica cu niste cunostinte de management si economice si sa joci un rol valoros in multe aspecte ale unei industrii care este in continua schimbare si dezvoltare.

Ocupatii conexe / alternative: mechanical engineer, automotive engineer, manufacturing engineer, mining engineeror water engineer, soil scientist, farm manager, horticultural manager sau estate manager/land agent.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*:£22,000 - £25,000/anca proaspat absolvent, cu experienta ca chartered engineer - £50,000 - £70,000/an, incorporated engineer £36,000 - £42,000/an.


Hydrographic Surveyor

Lucrand ca topograf hidrografic sau marin, te-ai preocupa de cartografierea vastei suprafete a pamantului care este sub apa. Te-ai putea ocupa cu masurarea suprafetelor, cercetarea pentru resurse minerale, gaze si depozite de petrol, cu scheme de recuperare a terenurilor, cu dragare, cu definirea granitelor internationale sau cu analizarea porturilor, oceanelor, canalelor si cailor navigabile interioare.

In acest domeniu se folosesc la nivel international echipamente tehnologice avansate, pentru a obtine informatii despre fundatie, fotografie aeriana sau prin satelit pentru cartografiere si grafica. In comun cu toate masuratorile pe mare, pozitionarea precisa este esentiala, iar asta presupune folositea unor sisteme de lasere fie cu raza scurta de actiune, fie sisteme globale de navigatie prin satelit pentru pozitionarea in oceanele lumii.

Ocupatii conexe / alternative: minerals surveyor, land/geomatics surveyor, hydrogeologist, oceanographer, marine biologist/marine scientist. Alternativ, poate fi considerata o cariera  in Royal Navy/Royal Marines, ca si cartographer, geochemist, geologist, geophysicist sau meteorologist.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: ca proaspat absolvent £18,000 - £25,000/an + sporuri in cazul desfasurarii activitatii pe mare, care pot fi intre £10,000 si £17,000. Un capitan castiga aprox. £84,878 - £93,304/an.
 

Land/Geomatics Surveyor

In calitate de inspector terestru / geomatic, te-ai preocupa in primul rand de masurarea exacta a mediului natural si construit, descrierea si clasificarea caracteristicilor sale, analiza si colectarea datelor relevante, prezentarea datelor in formele solicitate de utilizatori precum arhitecti, ingineri civili, dezvoltatori de proprietati, planificatori, ecologisti, geologi, arheologi, geografi. Munca ta ar fi extrem de importanta pentru aproape toate proiectele de planificare, dezvoltare proprietatii si constructii, inginerie la scara mare si alte proiecte legate de mediul natural si infrastructura urbana.

Ocupatii conexe / alternative: hydrographic surveyor, quantity surveyor, rural practice surveyor, building surveyor, engineering geologist, environmental consultant, geologist/geoscientist, town planner, architect, cartographer, civil engineer.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: salariul mediu in acest domeniu este de aprox £22,000/an. Ca profesionist, veniturile variaza intre £45,000 si £75,000/an.

Rural Practice Surveyor

In calitate de inspector rural, cunoscut uneori ca si inspector agricol, ai fi implicat in oferirea de sfaturi pentru gestionarea si dezvoltarea mediului rural. Acestea pot include vanzarea sau achizitia de exploatatii rurale, terenuri, proprietati si animale, poti organiza licitatii, te poti inplica in a activitati locale de agreement, turistice, investitii, etc.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: in mod normal, aceasta nu este cea mai bine platita ramura, insa compensatia cea mai mare vine pentru cei care isi doresc o viata mai linistita, la tara. Ca proaspat absolvent, veniturile variaza intre £20.000 si 25.000/an, iar ca profesionist in domeniu £40.000 - 50.000/an.


Countryside/Nature Conservation Officer

Ca ofiter in conservarea mediului/naturii, ai fi un specialist in mediu, responsabil cu problemele legate de protejarea si conservarea mediului rural/natural. Ar trebui sa te asiguri ca sunt respectate legile de conservare, sa iei masuri pentru a le aplica, ai putea fi responsabil cu gestionarea unui site de interes stiintific sau de proiectarea unuia nou, sau poti evalua impactul asupra mediului al dezvoltarilor majore din constructiilor. Timpul de lucru se imparte in activitati de teren dar si activitati la birou, citind si redactand rapoarte, consultand harti si diagrame sau verificand detaliile legislatiei.

Ocupatii conexe / alternative:countryside ranger/warden, ecologist, environmental consultant, forest/woodland manager, town planner, landscape architect, rural practice surveyor, marine biologist/marine scientist, recycling officer, research biologist/bioscientist, cartographer, geologist/geoscientist.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*: salariu de inceput -£20.000 an, salariu cu experienta£30.000 - 34.000/an.


Oceanographer

Ca oceanograf, ai fi un om de stiinta preocupat de chimia, biologia, fizica sau geologia lumii marine. Aceasta ar putea include studiul coastei, a valurilor, structura fondurilor de mare, estuarelor si apelor de coasta sau a organismelor care traiesc in mare. Munca ta s-ar putea lega de poluarea marilor sau de problemele schimbarilor climatice.

Daca interesul principal este biologia, ai putea sa studiezi metode durabile de productie a fructelor de mare; ca chimist marin, ai putea sa te concentezi asupra modului in care pesticidele sau deseurile intra si se deplaseaza prin oceane; daca interest de fizica, poate preferi sa studiezi interactiunea dintre curentii de vant si ocean, ca geolog, ai putea studia depunerea de sedimente in oceane.

Indiferent de stiinta principala, dimensiunea suplimentara a oceanografiei itiva oferi o gama larga de abilitati si cunostinte relevante pentru intelegerea si gestionarea mediului marin.

Venituri potentiale dupa absolvirea studiilor in domeniu*:
Salariile de inceput pentru absolventi pot fi intre £18,000 si £20,000/an sau pentru absolventii de PhD intre £23,000 si £30,000/an. Ca professor cu experienta in domeniu poti castiga intre £38,000 si £56,000/an.

 

*acestea sunt salarii orientative la nivel international, cu precadere in Marea Britanie

Sursa informatii: MyFutureChoice (Cambridge Occupational Analysts)

 

Daca esti pasionat de aceste domenii, iata cateva exemple de programe de licenta sau master, la universitati din UK, Olanda, USA:

 

Vrei sa afli ce domeniu ti se potriveste mai bine? Poti da un test de orientare profesionala MyFutureChoice. Sau daca vrei sa stii mai multe despre universitatile care ofera astfel de programe de studiu si sa aplici, programeaza-te pentru o discutie cu unul dintre consultantii IntegralEdu.

31 oct. 2019 admin 911 views