Finantarea studiilor in Olanda

16 mar. 2017 admin 11611 views
Finantarea studiilor in Olanda

Regatul Unit al Tarilor de Jos, cunoscut si sub numele de Olanda, se numara printre tarile preferate de studentii romani si ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste invatamantul universitar. Sistemul de invatamant olandez este orientat spre practica si pe experienta profesionala, iar universitatile au parteneriate cu mari companii din intreaga lume unde studentii se pot angaja, pot face internship-uri sau stagii de practica. Guvernul investeste masiv in invatamantul superior si prin urmare campusurile noi ale universitatilor din Olanda dispun de incaperi ce beneficiaza din plin de lumina naturala, zone pentru petrecerea timpului liber, confortabile si primitoare, precum si sali dotate cu aparatura moderna.

Un an de studiu intr-un program de licenta sau de master in Olanda costa aproximativ 2 006 de euro. Durata unui program de licenta este de 3 sau 4 ani (pentru programele care includ un an de practica) sau de un an sau 2 ani pentru programele de master.

 

Care sunt cheltuielile unui student in Olanda?

In medie, un student in Olanda cheltuieste in jur de 660 - 1000 de euro pe luna. Suma include costurile de trai (500-800 de euro, cu tot cu chirie) si taxa lunara de studiu (167 de euro). In functie de orasul sau de tipul de cazare ales, chiria variaza intre 300 si 600 de euro pe luna.

 

Cum se pot acoperi aceste costuri?

Exista 4 surse de finantare a costurilor care, in total, nu trebuie sa depaseasca suma de 1 033 de euro. Banii imprumutati se ramburseaza la doi ani de la terminarea studiilor, pe o perioada de 35 de ani, numai daca studentul depaseste un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2016 pragul a fost de 13 989 de euro/an, iar pentru 2017 de 14 215 de euro/an.

77% dintre studenti au solicitat si beneficiaza de aceste finantari

Suma maxima pe care un student o poate primi in urma finantarilor nu trebuie sa depaseasca 1 033 de euro pe luna. Asadar, combinatia dintre toate cele patru tipuri de finantare se va incadra in aceasta suma. Studentul decide modul in care combina cele 4 tipuri de finantare.

 


Surse de finantare

Imprumut pentru costurile de trai (Basic Grant)

Valoarea imprumutului poate fi oricat de mare, atata timp cat suma totala a imprumuturilor nu depaseste suma maxima de 1 003 de euro. Studentul trebuie sa nu depaseasca varsta de 30 de ani, sa urmeze cursuri full time si sa aiba un contract de munca de peste 56 de ore pe luna. Rambursarea imprumutului se face pana la 35 de ani de la absolvire cand venitul atinge pragul minim. In cazul in care acest prag nu este atins in 35 de ani de la terminarea studiilor, nu va ma rambursa imprumutul. Un avantaj al acestui imprumut este ca dobanda este de 0% si rata nu este mai mare de 4% din venitul peste salariul minim anual.

 

Finantare suplimentara pentru costul de trai (Supplementary Grant)

Suma maxima care poate fi obtinuta este de 386 de euro pe luna. Pe langa conditiile de acordare pentru Basic Grant, se adauga o alta conditie pentru acordarea acestui imprumut: veniturile parintilor sa nu depaseasca 46 000 de euro pe an.

 

Card pentru transportul public (Travel Product)

Studentul care a primit acordul pentru Basic Grant poate beneficia de pana la 165 de euro pe luna pentru acoperirea costurilor de transport.

 

Creditul pentru taxa de studii (Tuition fee loan)

Creditul este menit sa acopere costul taxei de studiu la un program de licenta sau de master pe un an academic. Suma acordata este de 2 006 de euro/an, virata lunar in contul studentului in 12 transe egale dupa inceperea studiilor. Taxa de studiu trebuie platita, insa, inaintea inceperii studiilor.

Studentul trebuie sa aiba sub 30 de ani, sa urmeze un program full time si sa detina numarul BSN de inregistrare pe teritoriul Olandei. Acesta se primeste dupa inregistrarea adresei dupa sosirea in Olanda. Rambursarea integrala a imprumutului se face in termen de 15 ani de la absolvire, cu plata lunara minima de 45 de euro si posibilitate de amanare de pana la 5 ani. Rata dobanzii este stabilita anual de catre Guvern, insa pentru 2017 este de 0%.

 

Pentru informatii detaliate legate de metodele de finantare a studiilor in Olanda si cum pot fi accesate, discutati cu un consultant IntegralEdu

 

 

16 mar. 2017 admin 11611 views