Finantarea studiilor in Olanda

Finantarea studiilor in Olanda

Olanda, se numara printre tarile preferate de studentii romani si ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste invatamantul universitar. Datorita sistemului de invatamant, orientat spre dezvoltarea abilitatilor si dobandirea experientei profesionale, universitatiile au intrat in parteneriat cu mari companii din intreaga lume, unde studentii se pot angaja, pot face internship-uri sau urma stagii de practica.Investitia in sistemul de invatamant superior reprezinta una dintre prioritatiile guvernamentale, asftel universitatiile dispun de zone special amenajate pentru petrecerea timpului liber, confortabile si primitoare, precum si sali de curs sau de lectura dotate cu aparatura moderna.

Fie ca vorbim de un program de licenta sau masterat in Olanda, costul de scolarizare anuale se ridica la aproximativ 2.143 euro. Durata unui program de licenta este de 3 sau 4 ani (pentru programele care includ un an de practica) sau de unul sau 2 ani pentru programele de masterat.                                                                                                                                          

 

 

 

Care sunt cheltuielile unui student in Olanda?

In medie, un student in Olanda va cheltui intre 700 - 1000 de euro/luna. Suma include costurile de trai (500-800 de euro, cu tot cu chirie) si taxa lunara de studiu (178.58 de euro). In functie de orasul sau de tipul de cazare ales, chiria variaza intre 300 si 600 de euro/luna.

 

 

 


Cum se pot acoperi aceste costuri?

Exista 4 surse de finantare a costurilor care, in total, nu trebuie sa depaseasca cuantumul de 1076.14 euro/luna. Sumele imprumutate se vor rambursa in termen de 35 ani, iar procesul de rambursare incepe la 2 ani de la terminarea studiilor. Rambursarea va incepe doar in momentul in care absolventul depaseste un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2018 pragul de venit a fost setat la 15925.65 euro/an, in anul 2019 la 16292 euro/an, iar pentru 2020 se pastreaza cel anterior.

77% dintre studenti au solicitat si beneficiaza de aceste finantari

Surse de finantare


Imprumut pentru costurile de trai (Basic Grant)

Conditiile de acordare a acestui imprumut sunt:

  • Studentul nu trebuie sa depaseasca varsta de 30 de ani,
  • Sa urmeze cursurile unei instutitii de invatamant Olandeze, tipul programului fiind full-time
  • Sa desfasoarea activitati profesionale du o norma de lucru de minim 56 de ore / lunar, in daza unui contract de munca

Aceasta forma de imprumut va fi rambursata in termen de 35 de ani de la absolvire, tinand cont de pragul minim de venit. In cazul in care acest prag nu este atins in 35 de ani de la terminarea studiilor, nu va ma rambursa imprumutul. Un avantaj al acestui imprumut este acela ca dobanda este 0%, iar sumele de rambursat se vor calcula ca fiind 4% din venitul ce depaseste pragul salarial impus de 16292 euro/an.
 

Finantare suplimentara pentru costul de trai (Supplementary Grant)

Suma maxima care poate fi obtinuta este de 403.17 euro/luna. Pe langa conditiile de acordare pentru Basic Grant, se adauga conditia ca veniturile parintilor sa nu depaseasca pragul de 46.000 euro, venit brut anual.
 

Card pentru transportul public (Travel Product)

Studentul care a primit acordul pentru Basic Grant poate beneficia de pana la 165 de euro pe luna pentru acoperirea costurilor de transport.


Creditul pentru taxa de studii (Tuition fee loan)

Creditul este menit sa acopere costul anual al taxei de studiu aferente programului de licenta sau de masterat. Suma acordata este de 2143 de euro/an, virata lunar in contul studentului in 12 transe egale dupa inceperea studiilor. Taxa de studiu trebuie platita, insa, inaintea inceperii studiilor.

Studentul trebuie sa aiba sub 30 de ani, sa urmeze un program full time si sa detina BSN de resident pe teritoriul Olandei. Acesta se primeste doar in momentul in care acesta declara adresa de resedinta din Olanda. Rambursarea integrala a imprumutului se face in termen de 15 ani de la absolvire, cu plata lunara minima de 46 de euro si posibilitate de amanare de pana la 5 ani. Rata dobanzii este stabilita anual de catre Guvern, insa pentru 2019 este de 0%.

Pentru informatii detaliate legate de metodele de finantare a studiilor in Olanda si cum pot fi accesate, discutati cu un consultant IntegralEdu

Citeste si