Marea Britanie

Marea Britanie
Studii in Marea Britanie

Marea Britanie este una dintre cele mai populare destinatii de studiu pentru studenții din Romania, dar si la nivel international. In prezent, in aproape orice locatie din Anglia, Scotia sau Tara Galilor vei intalni studenti romani.

Care sunt motivele pentru care studentii aleg atat de des aceasta destinatie?

In primul rand, universitatile din Regatul Unit sunt unele dintre cele mai prestigioase din lume, atat din perspectiva academica si de cercetare, dar in ceea ce priveste pregatirea profesionala oferita studentilor.

Ranking-urile universitatilor din Marea Britanie ne pot oferi informatii nu doar in privinta calitatii generale a invatamantului oferit, ci si pe un anumit domeniu specific. Astfel, studentii au posibilitatea de a se orienta din timp catre o universitate care se afla in top in domeniul care le prezinta interes. 

Daca un program de Business, de exemplu, este ceea ce ii intereseaza, se pot orienta catre unele dintre cele mai bune programe de licenta la nivel global, cum ar fi cele oferite de catre Exeter University sau Lancaster; daca Economics este programul ce manifesta interes, acestia pot alege o universitate precum Hertfordshire sau Nottingham Trent.

Acestea sunt doar cateva exemple de domenii; poate ca al doilea cel mai relevant aspect al atractivitatii Marii Britanii reprezinta oferta foarte varianta de programe de licenta, master si doctorat. Pe langa faptul ca exista posibilitatea specializarii pe un domeniu de nisa, cum ar fi Game Design, Farmacologie, Criminologie sau chiar Esports Management, Universitatile din Marea Britanie ofera si posibilitatea de a combina specializari diferite din cadrul aceleiasi facultati, cum ar fi criminologie cu psihologie sau matematica cu finante. Mai mult decat atat, multe universitati permit personalizarea studiilor prin combinarea specializarilor chiar si din cadrul unor facultati diferite, ca de exemplu biologie cu filosofie.

Programele de licenta au durata standard de trei ani in Anglia si Tara Galilor si 4 ani in Scotia, iar, studentii care doresc sa dobandeasca experienta profesionala pe perioada studiilor au posibilitatea de a opta pentru un program de tip “placement" sau “sandwitch” year, intre anul 2 si anul 4. Pe lange acestea, multe universitati au parteneri internationali si pun la dispozitie un intreg an de schimb cultural la o universitate partenera din tari sau chiar continente diferite.

Un alt factor in alegerea universitatii ideale pentru student este si localizarea campusului universitar. Unii sunt atrasi de luminile Londrei, altii de atmosfera prietenoasa din Worcester. Anumiti studentii pot cauta orase populate si moderne, precum Manchester sau Birmingham, pe cand altii vor dori sa studieze intr-un oras mai linistit, cu un aer istoric, cum ar fi Coventry.

Procesul de aplicare incepe, in mod normal, cu aproximativ un an inainte de inceperea anului universitar. Din noiembrie 2008, IntegralEdu este centru oficial UCAS in Romania, pentru depunerea documentelor in sistemul centralizat de aplicare la universitati si colegii in Marea Britanie. Rolul UCAS Apply Center - IntegralEdu este de a intocmi corespunzator, verifica si transmite aplicatiile, pentru orice universitate din Marea Britanie. Peste 3000 de tineri au beneficiat de consultanta educationala specializata oferita de IntegralEdu si au finalizat cu succes aplicatiile catre Marea Britanie prin intermediul centrului nostru de aplicatie.  Vezi aici mai multe detalii despre UCAS Apply Center - IntegralEdu.

Taxe de studiu

Taxe de studiu in Marea Britanie: 

  • 1.820 GBP Scotia, 4.160 GBP Irlanda de Nord, 9.000 GBP Tara Galilor si 9.250 GBP in Anglia pe an pentru studii de licenta la universitatile de stat;
  • 5.000 – 16.000 GBP pe an pentru programele de master;
  • 6.000 – 34.000 GBP pe an pentru programele de MBA.
Metode de fintare

Modalitatile de a acoperi aceste taxe sunt:

  • Imprumuturi studentesti pentru care sunt eligibili doar studentii de la programele de licenta (BA, BSc, BEng etc.) sau master (MA, MSc,etc), full-time sau part-time;Cetățenii Uniunii Europene vor beneficia în continuare de acordarea împrumuturilor studențești în ceea ce privește taxa de școlarizare pentru anul universitar 2020-2021, cu garanția că acesta va fi acordat până la finalizarea studiilor.
  • Burse academice sau sociale, in limita bugetului universitatilor.
Cazare

Atunci cand decizi ca vei studia in strainatate, este important sa iei in considerare o multitudine de factori relevanti, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Insa, pe langa taxele de studiu si formele de finantare, costurile de cazare si costurire asociate traiului sunt urmatoarea prioritate pe lista. Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre cazare in cele mai cautate destinatii de studiu?

Afla mai multe detalii despre cazarea in Marea Britanie.

Citeste si