Cum arata meseriile viitorului

6 iul. 2018 admin 627 views
Cum arata meseriile viitorului

Automatizarea are numeroase avantaje, precum cresterea productivitatii, efectuarea de lucrari cu precizie, siguranta sporita in timpul efectuarii jobului,  dar cel mai mare dezavantaj este reprezentat de ingrijorarea oamenilor ca jobul lor ar putea fi inlocuit de catre o masinarie in urmatorii ani. De asemenea, exista si o latura care este adesea uitata, automatizarea unor locuri de munca va crea altele noi.

 

In urma cu 10 sau chiar si cu 5 ani, multe dintre joburile care au o cerere foarte mare in prezent nici macar nu existau atunci, iar ritmul schimbarilor accelereaza constant. Conform World Economic Forum, 65% dintre copiii care incep astazi scoala primara vor ajunge sa detina joburi care momentan nu exista.[1]

 

Un studiu realizat in 2016 estimeaza ca pana in anul 2020, 5 milioane de joburi vor fi pierdute[2] din cauza automatizarii, toate datorita faptului ca abilitatile necesare unui job in 2015 sunt diferite fata de cerintele din viitor. Cu toate astea, no need to worry! Locurile de munca ale viitorului vor fi mult mai interesante decat cele din trecut. Munca oamenilor din fabrici dar si activitatile ce necesita forta fizica vor fi inlocuite in mare parte de masini. In schimb, viitoarele locuri de munca se vor baza mult mai mult pe creativitate si gandire critica. Masinariile ne fac de fapt o favoare.

 

Conform unuia dintre cele mai mari platforme de recrutare din Marea Britanie, Indeed, automatizarea va duce la disparitia unori joburi, dar de asemenea vor fi si ocupatii pentru care automatizarea nu este inca o solutie si nici nu va fi pentru o perioada mai lunga de timp.

Mariano Mamertino, economist la Indeed EMEA, afirma ca “Masinile au potentialul de a face locul de munca mai eficient, prin automatizarea proceselor mecanice si de rutina, dar oamenii vor juca intotdeauna un rol-cheie.”[3]

 

7 joburi care nu vor fi afectate in viitor

 

  • Bucatar

Experienta, priceperea si creativitatea unui bucatar nu ar putea fi niciodata inlocuite de un robot, asa ca joburile de bucatar vor fi in continuare la mare cautare pentru ca oamenii vor cauta intotdeauna experiente inedite de a lua masa in oras.

 

  • Marketing, comunicare si design

Robotii nu sunt buni la gandire critica sau sa vina cu idei noi, asadar creativitatea va fi in continuare apreciata si va reprezenta o abilitate apreciata in joburile viitorului.

Cei care vor lucra in design sau vor lucra cu idei, cuvinte, imagini, vor supravietui cresterii automatizarii.

 

  • Medicina

Medicii si asistentele medicale au nevoie de puternice abilitati de comunicare interpersonala, motiv pentru care acesti specialisti medicali nu vor fi inlocuiti prea curand de roboti, pentru ca este un serviciu care necesita interactiune umana.

 

  • Educatie si training

In ultimii azi, e-learning-ul a luat amploare si sunt din ce in ce mai multi oameni care apeleaza la un curs online pentru a-si satisface o anumite cunoastere. Tot mai multe universitati din strainatate au creat cursuri online, pentru a fi mai accesibile pentru toti cei care doresc sa urmeze un program de licenta sau masterat, conditia fiind ca la final de semestru, studentii sa se prezinte la universitate pentru a sustine examenele.

Cu toate acestea, profesorii sunt la mare cautare, conform site-ului de recrutare britanic Indeed.

 

  • Cyber security expert

Un studiu recent realizat de catre World Economic Forum situeaza atacurile cibernetice in top 5 riscuri globale, printre atacurile teroriste sau dezastrele naturale.[4]

Conform Indeed, cererea de specialisti in securitate cibernetica este de 3 ori mai mare pe piata britanica de munca fata de numarul canditatilor interesati, iar in ultimii 2 ani anunturile au crescut cu 18%. Asadar, expertii in cyber security vor fi cu siguranta la mare cautare si in urmatorii ani.

 

  • Resurse umane

Gasirea candidatilor potriviti se bazeaza din ce in ce mai mult pe algoritmii si pe screening-ul pe care unele platforme de recrutare le ofera, dar alegerea acestora se bazeaza si pe soft skills, pe care doar oamenii le pot recunoaste. Inteligenta emotionala si abilitatea de a citi oamenii vor fi intotdeauna importante in acest sector, iar robotii nu vor fi capabili de asta prea curand.

 

  • Data scientist

Potrivit Indeed, in ultimele 12 luni a existat o crestere de 54% a numarului de persoane care cauta joburi de data scientist, iar cererea este pe masura.

Desigur, un calculator poate face algoritmi si coduri, dar in final, este nevoie de oameni care sa combine expertiza lor stiintifica cu abilitatea de a le transforma in date deosebit de utile.

 

Pentru informatii privind universitatile din strainatate unde poti urma un program de licenta sau de masterat in domeniile enuntate mai sus sau in alte domenii, discuta cu un consultant IntegralEdu.

6 iul. 2018 admin 627 views