Cazarea la studii in strainatate

Cazarea la studii in strainatate

Atunci cand decizi sa pleci la studii in strainatate, trebuie sa iei in considerare o multime de factori importanti care se vor resimti atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. De la alegerea tarii, pana la hotararea asupra unui program de studiu, optiunea aleasa trebuie sa fie foarte bine informata si fundamentata, iar planurile tale sa fie realiste. De aceea, si partea financiara este deosebit de importanta atunci cand iti planifici urmatorii 2-3 ani academici. Deja stii care sunt costurile programului ales, iar pentru acoperirea lor vin in ajutorul tau metodele de finantare puse la dispozitie de statul care te va gazdui, dar si burse sociale si burse pentru performante academice puse la dispozitie de universitati.

Insa, pe langa taxele de studiu, costurile de cazare sunt urmatoarea prioritate pe lista. Dar care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre cazare in cele mai cautate destinatii de studiu?

 

Cazare in Marea Britanie 

Cazarea va reprezenta un procent important din cheltuielile pe care le vei avea pe perioada studiilor tale. In Marea Britanie, spre exemplu, de la o medie de 310 de lire pe luna in Aberystwyth, pana la 1 680 de lire in Londra, costurile pot varia considerabil. La fel difera si tipurile de cazare.

Astfel, poti opta pentru:

  • camera in caminul universitatii
  • camera in camine administrate privat
  • camera in cladiri private impartite cu alti studenti sau camera single, unde va mai trebui sa acoperi si costurile utilitatilor care se impart la numarul de chiriasi. 

Viitorii student si parinti trebuie sa ia in considerare ca chiria la caminele universitatilor se plateste fie integral pe toata perioada anului scolar, fie de obicei in 3 rate pe an.

Printre orasele din Marea Britanie cu cea mai scazuta chirie pentru studenti se numara: Hull, Swansea, Bolton sau Sunderland (intre 300 si 500 de lire sterline pe luna). Daca vrei sa studiezi in Huddersfield, Leicester, Coventry, Liverpool sau Birmingham, va trebui sa pui de o parte intre 500 si 700 de lire sterline lunar. Orasele din care va trebui sa scoti mai multi bani din buzunar sunt Manchester, Bournemouth, Canterbury sau York. Insa cele mai costisitoare destinatii din punct de vedere al costurilor pentru cazare pe perioada stutiilor sunt Londra, Buckingham, Oxford si Cambridge. Sursa

O serie de universitati ofera burse destinate acoperirii costurilor de cazare, acordate in functie de veniturile familiei si de performatele academice. Aici poti vedea o lista actualizata de burse oferite de universitatile partenere IntegralEdu.

 

Cazare in Olanda

Costurile chiriei variaza, de asemenea, si in functie de tara aleasa. Astlfel, in Olanda, in functie de orasul sau de tipul de cazare ales, chiria variaza intre 350 si 650 de euro pe luna, plus utilitati. Pentru acoperirea lor, studentii pot accesa doua tipuri de imprumuturi convenabile.

In Olanda este foarte dificil de gasit cazare avand in vedere ca universitatile nu au caminele lor, desi unele pot ajuta studentii in a rezerva o camera. Astfel ca este recomandata cautarea unei camere cu cateva luni inainte, chiar din martie – aprilie, imediat ce studentul decide orasul in care va studia. De asemenea, cand se rezerva camera, este necesar un depozit de aproximativ 500 euro si chiriac pe 1-2 luni in avans.

Exista posibilitatea de cazare in:

  • camine administrate privat
  • camera in cladiri sau case private unde chiria se poate imparti cu alti studenti. In Olanda legea nu permite studentilor sa locuiasca decat in camera single.

Mai multe informatii despre sursele de finantare in Olanda poti vedea aici.

 

 

Cazare in Danemarca

Studentii platesc in Danemarca intre 300-700 de euro pe luna pentru chirie plus utilitati. Costurile variaza foarte multe in functie de orasul in care studiaza. Cei care doresc sa se angajeze si lucreaza minim 10 ore pe saptamana pot beneficia de o bursa de pana la 800 de euro / luna.  Majoritatea caminelor sunt administrate privat si este necesara plata unui depozit pentru garantarea camerei.

Exista cazare in:

  • camera in caminul universitatii
  • camera in camine administrate privat
  • camera in cladiri sau case private

Fiecare sistem de cazare variaza in functie de destinatia aleasa, iar consultantii IntegralEdu te pot ajuta cu informatiile necesare ca tu sa faci cea mai potrivita alegere pentru tine. Daca ai orice intrebare legata de studiile in strainatate, programeaza o intalnire individuala in oricare din birourile noastre din tara