Vrije Universiteit Brussels.jpg VUB_RGB 300dpi.jpg

Vrije Universiteit Brussels

Tara: Belgia

Limba de predare: engleza, olandeza

Ani de studiu:

Bachelor: 3 ani
Master: 1-2 ani
Master avansat: 1 an

Inceput an: septembrie

Burse: Nu

Campusuri:

Bruxelles

Aeroporturi:

Bruxelles

VUB este ramura flamanda/neerlandeza a Université libre de Bruxelles (ULB), fondata in 1834. VUB este o universitate care are la baza principiul liberului examen. Acesta postuleaza independenta in  gandire si respingerea oricarei dogme. Universitatea a ramas fidela idealurilor sale originale: o institutie libera de orice tutela, angajata in apararea valorilor democratice si umaniste.
VUB este renumita pentru excelenta in educatie, iar echipele sale de cercetare sunt recunoscute pe plan international atat in discipline de cercetare fundamentala cat si in cele de cercetare aplicata. Peste 20% din cei 14,000 de studenti ai VUB sunt internationali, reprezentand circa 130 de nationalitati.
VUB se situeaza in topul celor mai bune universitati din lume clasandu-se pe locul 194 la nivel mondial in celebrul top QS World University Rankings.
VUB ofera programe universitare la nivel de licenta, masterat, doctorat si nu numai. Pe langa programele cu predare in limba flamanda, VUB ofera o mare varietate de programe cu predare in limba engleza, acoperind cele mai populare domenii de studiu cum ar fi: management, informatica, studii europene, inginerie, stiintele comunicarii, biologie sau geografie. 
Campusurile VUB ofera tot ceea ce un student are nevoie: sali de cursuri, auditorii si laboratoare moderne, biblioteca, restaurant studentesc, cafenele, centru fintess, bazin olimpic de inot si terenuri sportive, centru de consiliere educationala, un centru medical, dar si un centru de consiliere si plasare profesionala. 
VUB este integrata in viata orasului: propune ea insasi numeroase activitati culturale, festive si sportive. Campusurile si vecinatatea acestora sunt placute si propice unui bun echilibru intre studiu si recreatie.
Odata cu cresterea numarului de studenti la VUB creste si nevoia de extindere si modernizare a campusurilor. Incepand cu anul 2014 si pana la sfarsitul anului 2018 vor fi construiti peste 25,000m2 de camine, sali de cursuri, laboratoare, birouri, centre culturale si recreationale, o investitie de peste 50 milioane .
Bruxelles este unul din cele mai cosmopolite orase din lume. Cu o suprafata de peste 192 km2 el numara aproximativ 1,1 milioane de locuitori. Desi bilingv, francez/flamand, orasul este de o multiculturalitate culturala, stilistica si demografica impresionanta. Peste 30% din populatie e de origine straina, ceea ce face ca orasul sa ofere o atmosfera  unica, un loc unde diferitele culturi interactioneaza in viata de zi cu zi. Limba engleza devine tot mai importanta ca si o consecinta a prezentelor internationale tot mai mare in plan local.

Cazare

•    On campus : 300 /luna (deadline-ul pentru aplicare pentru o camera in campus e 1 mai)
•    Off-campus : 300-450 /luna

Programe de studiu vezi tot »

Programe licenta:
Social Sciences: Communication Studies, Political Science, Sociology

Programe masterat: 
Applied Computer Science
Computer Science
Architectural Engineering

Programe licenta:
Social Sciences: Communication Studies, Political Science, Sociology

Programe masterat: 
Applied Computer Science
Computer Science
Architectural Engineering
Biomedical Engineering
Chemical and Materials Engineering
Civil Engineering
Electromechanical Engineering
Electrical Engineering (previously Electronics and Information Technology Engineering)
European Master of Science in Photonics
Physical Land Resources
Biology
Chemistry
Geography
Marine and Lacustrine Science and Management
Molecular Biology
Physics and Astronomy
Business and Technology
Management
Management Science
Communication Studies
Linguistics and Literary Studies
Educational Sciences

Programe masterat avansat: 
International and European Law
European Integration 

Conditii de admitere (programe universitare de licenta)
Dosarul trebuie depus pana la 1 septembrie si trebuie sa cuprinda urmatoarele documente (traduse si legalizate in engleza, franceza sau flamanda): 
•    adeverinta de elev (pentru elevii ȋnscrisi ȋn clasa a 12-a:); 
•    diploma de bacalaureat (in cazul absolventilor de liceu), 
•    copie act de identitate, 
•    fotografie tip pasaport
•    asigurare medicala (cardul european de sanatate),
•    scrisoare de motivatie (optionala ȋn cazul aplicantilor cu nationalitate UE)
•    dovada aptitudinilor lingvistice (engleza) printr-un test standardizat (TOEFL, Cambridge, IELTS). 
Pentru programele de licenta (bachelor) nu se percepe taxa de aplicare pentru cei ce au obtinut sau vor obtine o diploma de bacalaureat dintr-o tara membra UE.

Conditii de admitere (masterate)
Fiecare program de studiu oferit de VUB are proprile-i conditii de admitere. Studentii interesati in programele VUB sunt rugati sa verifice cu atentie paginile de internet ale programelor cu pricina (www.vub.ac.be/en/study). Ca o regula generala se va face o distinctie intre conditiile academice si cele lingvistice.
Termenul general de admitere pentru studentii din tarile UE este 1 iunie. Cu toate acestea exista cateva exceptii de la aceasta regula, deci se recomanda verificarea datelor de admitere pentru fiecare program in parte.
In general, un dosar complet va cuprinde urmatoarele documente (traduse si legalizate in engleza, franceza sau flamanda): 
•    foaia matricola pe anii universitari+adeverinta de student (ȋn cazul celor ȋnscrisi ȋn anul terminal de studii), 
•    diploma de licenta/master (in cazul absolventilor de studii universitare), 
•    doua scrisori de recomandare, 
•    o scrisoare de motivatie, 
•    copie act de identitate, 
•    asigurare medicala (cardul european de sanatate).
•     dovada aptitudinilor lingvistice (engleza) printr-un test standardizat (TOEFL, Cambridge, IELTS). 
•    Taxa de aplicare (rambursabila daca studentul e admis si ȋsi va urma studiile la VUB) este de 50 euro pe program si se achita dupa depunderea dosarului.


Conditii de admitere (masterate avansate)
Aceleasi conditii de admitere ca si pentru masteratele avansate. Singurele diferente sunt cǎ pentru masteratele avansate nu existǎ un termen limitǎ pentru a aplica, iar ca si documente necesare se cere ca aplicantii sǎ fie masteranzi sau sa fi absolvit un master. Primii 40 de studenti care ȋndeplinesc conditiile de admitere vor fi admisi.

Viitorii studenti sunt sfatuiti sa aplice cat mai devreme cu putinta deoarece evaluarea unui dosar poate dura chiar si cateva luni. Studentii/Elevii aflati in ultimul semestru sau an de studiu pot aplica chiar daca nu au absolvit inca toate cursurile (de liceu, licenta sau masterat).

Bachelor: 890 /an
Master: 890 /an
Advanced Masters: 4050-4800 /an

 

Burse

 

Toate universitatile flamande acreditate din Belgia, deci inclusiv VUB, sunt finantate de catre guvernul flamand, ceea ce inseamna ca taxele de scolarizare percepute sunt mai mult decat rezonabile. Taxa de scolarizare pentru studentii din statele membre UE este de ~890 /an (exceptii exista ȋn cazul anumitor mastere avansate).
Pe langa taxele de scolarizare studentii din tarile UE trebuie sa isi asigure din venituri proprii cazarea, masa, transportul, etc. Aceste costuri se ridica in total la aproximativ 700 /luna. Momentan atat universitatea cat si guvernul flamand nu ofera burse studentilor UE.

 

Photo Gallery

Vrije Universiteit Brussels.jpg

Video Gallery